Segueix-nos a:

Instagram Twitter Facebook

Informació legal

JINETE ÚLTIMO REINO FRAG. 1

María Salgado y Fran Cabeza de Vaca

Divendres 30 setembre 22h

Espai: Teatre Alegria

Durada: 60 min

Preu: 11€

La María i en Fran parlen de Jinete Último Reino com una zona d’investigació. Fragmento 1, estrenat al Festival de Otoño de Madrid de 2021, clou (i obre) una trilogia de peces sorgides d’aquest procés més ample, iniciat pels volts del 2017. 

Jinete Último Reino gira al voltant de moments en què un cos qualsevol pot desobeir la normativització que acompanya la definició de la seva subjectivitat. La frase fa pujada, però amaga qüestions polítiques i poètiques essencials: cada una de les obres de la trilogia s’enfoca sobre una dimensió vital en què un cos/subjecte camina sobre el fil de la llibertat i la condemna de la norma, sempre vehiculada a través del verb: el moment d’aprendre a parlar; el moment d’aprendre a escriure; i la nit, on qui remena les cireres és el desig. 

Fragmento 1 fa així ficció del moment en què aprenem la parla, un moment que ningú recorda però que tothom ha viscut. Un moment en què són sons i ritmes, potser, els que poblen el nostre univers perceptiu en una amalgama on els sentits estan per descobrir. Aquesta potència es barreja en aquesta proposta escènica amb el suggeriment del seu record, del què en queda i de com en certa manera es reedita en cada tombant de vida en què ens toca tornar a començar de zero. 

Coherents fins a la medul·la, en Fran i la María no aspiren a narrar aquest espai sino a recrear-lo. Un dispositiu octofònic compon l’espai a través del so i ens embolcalla. Records diversos de cossos diversos en encreuaments vitals diversos es materialitzen a través del llenguatge. Es fan servir cintes de casset – un altre objecte que ens col·loca en allò que la peça vol ser: un fil de temps on gravar, esborrar i reescriure és possible. Etcètera.

La María és poeta i en Fran, músic. A Fragmento 1 paraula i so són treballats com a matèria, i fan vibrar l’escena amb el moviment d’un espai lingüístic que no es tanca en un significat fix, i que no coneix de jerarquies.

 

Data creació: 2021
Creació i Interpretació: María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca

Direcció tècnica: Óscar G. Villegas Disseny d’il·luminació: Carlos Marquerie

Tècnic d’il·luminació: Andrés Dweyer Gràfica: ANFIVBIA (Rubén García-Castro i María Salgado)

Disseny i construcció de monocordi: Tunipanea

Fotografia: Jorge Mirón

Producció: Lorenzo García-Andrade i Marta Orozco Villarrubia

Produïda gràcies al suport d’Azala Kreazio Espazioa, Zé dos Bois, Centre de Residències Artístiques d’Escorxador Madrid, Tabakalera (Donosti) i una Ajuda a la creació d’Arts Visuals de la Comunitat de Madrid (2020).

Agraïments: Maral Kekejian, Juan Vacas, Albert Bernal, Natxo Cheka, Idoia Zabaleta, Oier Etxeberria, Jesús Jara, Isabel García del Real, Mikel R. Nieto.

TAMBÉ ET RECOMANEM

Organitza:

Amb el suport de:

Mitjans Col·laboradors:

TORNA AL PRINCIPI