Segueix-nos a:

Instagram Twitter Facebook

Informació legal

NOCHE CAÑÓN

Societat Doctor Alonso

Dissabte 1 octubre 23h

Espai: Sala Amics de les Arts

Durada: 60 min

Preu: 11€

A Noche Cañón, la Sofía Asencio i en Tomàs Aragay passen per la malla poètica de la Societat doctor Alonso els mecanismes de l’humor. 

Fascinada pel record del temps en què trepitjava escenaris amb espectacles de varietés, i per l’experiència del disfrute en directe dels gèneres ‘populars’, la Sofía es va proposar investigar els seus protocols, particularment en relació a la paraula dita, al treball de text en un monòleg còmic. 

La praxis poètica de la Sofía i en Tomàs, criada amb calma durant vint-i-dos anys, funciona com un sistema de codi obert: un tema (un gènere escènic, en aquest cas), és encriptat i presentat a l’audiència en un espai on regna la incertesa – i on l’espectadora ha d’entrar amb cos i ment alhora per entendre què s’hi cou. És a dir: no serien els Doctor Alonso si no ens convidessin a reflexionar sobre allò que passa a la vegada que s’esdevé. 

D’entrada, Noche Cañón amaga així una contradicció original i molt suggeridora. El monòleg còmic gira al voltant del tempo i de la creació de moments on el riure ens impacta, moments que només funcionen si flueixen per obra i gràcia del directe. Pretendre mantenir aquesta qualitat efímera mentre a la vegada ens fem metapreguntes sobre el format sembla la primera broma del projecte. 

Sobre el fil d’aquesta tensió, la Sofía i en Tomàs comparteixen durant el TNT els fruits d’una investigació on defensen la potència que s’amaga en la superficialitat de l’humor. S’han instal·lat en l’exploració formal del somriure provocat per la retranca i la ironia fina, i s’han  deixat contaminar pels memes de les generacions digitals de la mà de nous col·laboradors (l’arquitecte Jorge Nieto i la il·lustradora Beatriz Lobo).

L’humor és l’eina predilecte de qui navega els intersticis del fanatisme – i de qui els defensa com un dels pocs espais on val la pena existir. Aquí també hi regna la incertesa. En paraules de Gómez de la Serna, l’humor desacomoda interiors i desmunta veritats absolutes. I celebra la inutilitat i la relativitat del tot. 

 

Dramatúrgia: Sofia Asencio

Creació i interpretació: Sofia Asencio Aznar

Direcció escènica: Tomas Aragay

Espai escènic i atrezzo: Jorge Nieto

Direcció d’art i llibret: Beatriz Lobo

Il·luminació: Celina Chavat

Vestuari: Jorge Dutor

Textos: Sofia Asencio. (Text de mediocre,: Sofia Asencio, Lluc Baños i Hipolito Patón)

Producció: Imma Bové

Distribució: Societat Doctor Alonso.

Un espectacle Coproduït Per: Festival TNT, Antic Teatre i Societat Doctor Alonso.

Amb la col·laboració de: Espai nyamnyam, Festival Citemor, Festival Russafa Escènica i La Caldera.

Aquest projecte ha rebut la beca ACENTO de La Casa encesa i el MACBA per la investigació de Noche Cañón.

Societat Doctor Alonso rep el suport de l’ICEC, la Generalitat de Catalunya, l’INAEM, el Ministeri de Cultura, i l’Institut Ramon LLull.

TAMBÉ ET RECOMANEM

Organitza:

Amb el suport de:

Mitjans Col·laboradors:

TORNA AL PRINCIPI