Segueix-nos a:

Instagram Twitter Facebook

Informació legal

PARAMECIS I METEORITS. Understory: episodi 1

Xesca Salvà i Marc Villanueva

2 d’octubre a les 16h i a les 20.30h

3 d’octubre a les 11h

Durada 50′

Amics de les Arts i Joventuts Musicals, 11€

Una de les voluntats d’aquesta edició del TNT és acompanyar un canvi de perspectiva en com ens relacionem amb el nostre entorn. Individualment i com a espècie. A A Nublo, per exemple, María Jerez i Edurne Rubio ens fan sentir part d’un ecosistema dirigint la mirada cap als fenòmens meteorològics. A Paramecis i Meteorits l’escenògrafa Xesca Salvà i el dramaturg Marc Villanueva proposen un moviment igualment gentil i radical, però comencen clavant l’ull al microscopi.

Primer episodi d’un recorregut col·laboratiu més llarg titulat Understory, Paramecis i Meteorits pren com a punt de partida la vida dels bacteris i els fongs. Sí: els fongs. Microorganismes regits per estructures horitzontals i no jeràrquiques. Un àmbit biològic definit per la multiplicitat —també sexual!— i on la norma-paraigua no és l’egoisme, sinó la simbiosi.

Per fer de pont entre aquesta dimensió tan paradoxalment progre de l’existència i la nostra, el tàndem Salvà/Villanueva col·loca al centre de la seva proposta el personatge de Lynn Margulis. Biòloga nord-americana, Margulis (1938-2011) va ser la primera a extrapolar el que havia après sobre aquests microorganismes a escala planetària. Dels fongs al cosmos, la seva teoria va obrir la porta a observar la terra com una enorme xarxa d’interdependències i l’evolució, precisament, com un procés on la simbiosi prima més que la competició darwinista.

Revolucionària tant en les seves hipòtesis com en la seva metodologia, Lynn Margulis defensava l’especulació —el vincle necessari entre ciència i ficció— com a pedra de toc per a la seva praxis. Concedint a la fabulació un rol igualment fonamental, la Xesca i el Marc han dissenyat un recorregut escènic que es troba entre la instal·lació i l’experiència immersiva. En aquest marc, invoquen la presència de Margulis a través de converses amb sis biòlogues locals i exploren com ens podem deixar inspirar per la seva figura i pels torrents d’activitat que corren per sota les pedres.

Un intent de petit format de deixar enrere l’arrogància antropocèntrica i d’abraçar de la vida la seva inabastable diversitat.

Creació: Xesca Salvà i Marc Villanueva Mir

Performer: Marina Mulet

Concert: Anatomía humana desmontable

Biòlogues: Montserrat Garcia, Isabel López i Carmen Mediano

Composició sonora: Gerard Valverde

Il·luminació: Ana Rovira

Producció executiva: Helena Febrés

I l’intercanvi de coneixements de les biòlogues Montse Bayés,  Cristina Junyent, Teresa Pastor, Mercè Piqueras i Montse Vallmitjana

Agraïments especials a Lynn Margulis, Ricard Guerrero, John Feldman, Rubén Duro i Nanna Neudeck

 

Coproducció del Festival TNT

amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’ICUB, l’Ajuntament de Barcelona, Es Baluard, Teatre Lliure i Konvent.0

Aquest projecte ha rebut el suport de les Beques “Premis Barcelona 2020” de l’Ajuntament de Barcelona

TAMBÉ ET RECOMANEM

Organitza:

Amb el suport de:

Mitjans Col.laboradors:

TORNA AL PRINCIPI