Segueix-nos a:

Instagram Twitter Facebook

Informació legal

TEATRO AMAZONAS

Txalo Toloza i Laida Azkona

10 d’octubre a les 21:30h
Durada 100′
Teatre Principal, 11€
Via streaming 3€

Les creacions multidisciplinars del vídeo-artista Txalo Toloza i la coreògrafa Laida Azkona destaquen per dos motius. Per una banda, pel seu rigorós compromís amb la descolonització de relats històrics dominants. Per l’altra, per la manera que tenen de trenar els resultats de les seves investigacions documentals en projectes escènics, sumant-hi la capacitat de les arts vives de fer present.

A Teatro Amazonas fan zoom sobre la història de dos mega-equipaments de la ciutat brasilenya de Manaus; l’immens i homònim teatre operístic del segle XIX i l’Arena da Amazonia, estadi aixecat en ocasió del mundial de futbol 2014. A partir d’aquí, observen les relacions entre les ànsies de grandesa de la burgesia postcolonial i la sobreexplotació de l’Amazones. Què fa d’aquesta selva tropical i despoblada un dels llocs més desitjats per viatgers, exploradors i inversors? El deliri per domar la natura i tot el que hi habita – una altra herència d’Occident – també és posat sota la lupa.

Teatro Amazonas tanca la sèrie Pacífico, dedicada al maltractament dels territoris i pobles originaris de Llatinoamèrica. La precedeixen Extraños Mares Arden i Tierras del Sud, ambdós vistos en edicions anteriors del TNT. En tots ells, Azkona i Toloza desgranen els fils dels fets i els recomponen en muntatges que es deixen llegir com qui observa un paisatge. Videocreacions, textos que descriuen imatges, muntatges escenogràfics efímers i els seus propis cossos llançats a la batalla proposen noves visions sobre el complex d’arestes que surt de la seva investigació. En aquesta ocasió,
l’espectacle també es podrà observar en streaming a la web del festival.

El sentit que es pugui extreure d’aquests paisatges passa per qui els observa, l’espectador és implicat sí o sí en l’exercici de relectura. Una oportunitat daurada per un temps en què moviments com Black Lives Matter evidencien que – si volem construir societats més justes – a Occident ens cal passar per aquest procés.

Dramatúrgia i posada en escena: Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández 

Performers: Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández. 

Veu en Off: Agnés Mateus i Tobias Temming

Assistent de direcció: Raquel Cors.

Banda Sonora original i disseny de so: Rodrigo Rammsy

Concepte sonor: Juan Cristóbal Saavedra.

Disseny de llums: Ana Rovira.

Disseny audiovisual: MiPrimerDrop.

Escenografia: Xesca Salvà i MiPrimerDrop.

Investigació documental: Leonardo Gamboa

Disseny de producció: Elclimamola.

Producció: Helena Febrés.

Estilisme: Sara Espinosa. 

Traducció al portugués: Livia Diniz.

Traducció al Tukano: Joao Paulo Lima Barreto.

Relator: Pedro Granero.

Ilustració: Jeisson Castillo.

 

TEATRO AMAZONAS es un projecte produït per Azkona&Toloza, Festival Grec de Barcelona, Théâtre de la Ville –Paris / Festival d’automne à Paris, Théâtre Garonne – scène européenne, Marche Teatro / Inteatro Festival i Antic Teatre de Barcelona. En col·laboració amb  DNA Creación 2019, Azala Espazioa, El Graner – Mercat de les Flors, La Caldera, Teatre L’Artesà, Teatro Gayarre, Nave, Centro de creación i In-nova Cultural promogut per la Fundación Bancaria Caja Navarra i la Obra Social “la Caixa”. TEATRO AMAZONAS es un projecte associat amb LABEA, Laboratorio de arte y ecología.

TAMBÉ ET RECOMANEM

Organitza:

Amb el suport de:

TORNA AL PRINCIPI