Segueix-nos a:

Instagram Twitter Facebook

Informació legal

EL MOVIMIENTO

Montdedutor

Dissabte 1 octubre 18.30h – Plaça Primer de Maig

Diumenge 2 octubre 13h – Raval de Montserrat

Durada: 30 min

Preu: Gratuït

“Autoria descentralitzada, dansa identitària, folklore contemporani, corporalitat col·lectiva, tradició per al futur.” Amb aquestes paraules, Jorge Dutor i Guillem Mont de Palol introdueixen en grans línies El Movimiento. Un moviment que ens emplaça a entendre allò escènic com un terrabastall amb més rèpliques que el típic espectacle tancat que arriba a una ciutat, es representa, i se’n va. 

Des de la voluntat d’apropar l’escena contemporània a la vida comunitària dels llocs on es genera, els Montdedutor van començar fa un temps a fer-se preguntes sobre el folklore. Què entenem per folklore? Dansa, proposta o emergència cultural de tradició popular. Però: què és popular? Qui és popular? Qui és poble? 

Treballant en diferents ciutats i barris d’arreu de l’estat espanyol, amb El Movimiento els Montdedutor han engegat una plataforma-paraigüa on recullen i documenten la creació de noves danses populars. Acompanyant processos de creació autònoms, en Guillem i en Jorge cedeixen la batuta a les persones de les comunitats que visiten, sovint pertanyents a col·lectius que se senten desplaçats per l’status quo. Un cop aquestes persones han dissenyat un nou moviment, una nova coreografia, van encara un pas més enllà: en connivència amb l’ajuntament de torn, proposen fixar-la com a repertori de dansa tradicional – registre al corpus de patrimoni immaterial inclòs.

Moltes de les danses del repertori folklorístic provenen d’un lloc de celebració comunitària. Però en el procés de fixació i protecció de la simbologia identitària dels seus codis a vegades s’han allunyat de la seva naturalesa original. Buscant frenar el creixement d’aquest abisme, els especialistes en processos de creació des del pensament contemporani Montdedutor sacsegen idees que corren el risc de quedar obsoletes si s’aferren a parets de ciment per sobreviure.

Pel TNT, han composat la banda sonora sonora juntament amb la Banda de Terrassa, que han fet seu el moviment coreografiat per joves del col·lectiu LGTBIQ+  de Terrassa en col·laboració amb Districte Jove, un punt autogestionat de trobada que compta amb el suport de l’ajuntament. Rèpliques del terrabastall: donar veu a aquelles que no sempre la tenen. Empoderar-les gràcies a l’autoritat que tenen sobre el seu propi procés de creació. I fer més inclusiva la definició del que con- figura la identitat cultural de Terrassa, avui.

Concepte/direcció/coreografia: Jorge Dutor + Guillem Mont De Palol

Espai sonor: Carlos Parra Documentalistes Claudia Mallart-Toupy i Aida Belmonte

Intèprets Els Participants

Producció: L’ÀLAM creativa cultural

Amb el suport del Cicle Fer Històries de La Poderosa i Antic Teatre amb la complicitat del Konvent.0

TAMBÉ ET RECOMANEM

Organitza:

Amb el suport de:

Mitjans Col·laboradors:

TORNA AL PRINCIPI