Segueix-nos a:

Instagram Twitter Facebook

Informació legal

LIGHT YEARS AWAY

Edurne Rubio

9 d’octubre a les 21:30h
Durada 60’
Teatre Principal, 11€

“Si apagamos las luces, encontramos que el silencio es el mismo que hace treinta o cuarenta años, y la oscuridad es la misma. Es como si el tiempo no hubiera pasado, está aquí, inamovible.”

El públic entra al teatre a les fosques. Fa fred i se senten ecos de sorolls amb origen incert. Guiats per llanternes i per la veu de l’artista visual Edurne Rubio, comença un recorregut imaginat per les coves d’Ojo Guareña, a Burgos.

Proper a l’exercici antropològic, aquest espectacle immersiu crea una tensió entre el que veiem i el que sentim, entre el teatre i la cova, i entre el present, la memòria i la imaginació. S’escolten les veus gravades del grup d’espeleòlegs locals que van explorar Ojo Guareña entre els anys cinquanta i setanta del segle passat. Mentre recorrem platea i camerinos, esoltem anècdotes que descriuen les coves com un espai d’aprenentatge i de llibertat en els anys igualment foscos de la dictadura franquista. “Aquí se cantaban canciones subversivas… Aquí hablábamos de lo que no se hablaba en la escuela”.

Amb elegància i una estètica detallada i coherent, Edurne Rubio proposa una trobada entre la nostra experiència sensorial de la foscor – sempre íntima i poderosa – i una narració col·lectiva i documental que qüestiona la linealitat de la Història amb majúscules. Similar a l’exercici de Txalo Toloza i Laida Azkona a Teatro Amazonas, aquí els fets passats també es reordenen en un complex marc d’afectes i subjectivitats. Light Years Away és un passeig per un túnel on, en paraules del periodista Pablo Caruana, cada frase obre un abisme per revisitar la nostra memòria històrica: guerra civil, franquisme i resistència ideològica

A banda de poder experimentar Light Years Away, durant el TNT també es podrà veure en obert la pel·lícula Ojo Guareña a la web del festival, documental sorgit del mateix procés de creació.

TAMBÉ ET RECOMANEM

Organitza:

Amb el suport de:

TORNA AL PRINCIPI