Segueix-nos a:

Instagram Twitter Facebook

Informació legal

SIRENES I ROBOTS

Tarta Relena + Joan Llort

– Dijous 2 d’octubre de 17h a 21h

– Divendres 3 d’octubre de 11h a 14h i de 17h a 21h

Dissabte 4 d’octubre de 17h a 21h

📍 Teatre Principal – Sala Cúpula
(veure ubicació en el mapa)

15 min
Gratuït. ENTRADA LLIURE

ENTRADES DISPONIBLES EL 5 DE SETEMBRE

 

 

Per als grecs antics, el mar era un regne misteriós i incert. L’Odissea presenta el mar com un seguit de paranys ordits per déus i criatures encara més ocultes, que es rifen la sort dels pocs que s’atreveixen a endinsar-s’hi. Avui en dia, el mar està molt més cartografiat i monitoritzat, però el misteri que antigament s’hi amagava segueix mirant-nos de fit a fit des del futur. I és que, per més models i estimacions que pugui oferir la ciència, ningú sap del cert quines conseqüències pot arribar a tenir l’escalfament del mar, que cada any registra xifres més elevades.

El 2004 es va posar en marxa arreu del món un ambiciós projecte de recerca internacional per supervisar l’estat dels mars i oceans, a través d’uns robots coneguts com a Argo. Com el vaixell de Jasó, els Argos contemporanis també estan tocats pel do de la profecia. A  través de les seves lectures, ens ajuden a preveure els possibles canvis i amenaces que ens esperen al futur. Per a l’oceanògraf Joan Llort, que fa anys que treballa amb les dades fornides pels Argos al Mediterrani, hi ha molts paral·lelismes entre els relats que explica la ciència i els que elabora l’art. Tant la mitologia com la ciència són intents de fer front a la incertesa.

La part artística i musical va a càrrec del duo Tarta Relena, que investiga a través de la veu les sonoritats de la Mediterrània. Per compondre aquesta peça, les Tarta Relena s’han fixat la missió de fer d’intèrprets dels diversos robot Argo que actualment van a la deriva per la Mar Tirrena, des d’on, segons l’Odissea, les sirenes entonaven el seu cant. Sirenes i robots és una instal·lació que ens submergeix en l’oscil·lació d’una veu oracular, tot encerclant una cartografia aquàtica i lumínica, que actua com a ressò dels canvis que viu el Mediterrani.

Traduïdes al registre musical i vocal, les dades de la temperatura del mar configuren un teixit imaginari que es va fent més espès i extrem a mesura que s’allunyen del present i s’aventuren en la predicció de possibles futurs. Que els vents ens siguin favorables.

Fitxa Artística

Una instal·lació sonora de Tarta Relena i Joan Llort, produïda pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB)

Ajudant de direcció i direcció d’art: Clàudia Torrents

Disseny sonor: Roc Jiménez de Cisneros

Disseny d’il·luminació: Oscila

Disseny d’espai: Clàudia Aguiló Vidal

 

TAMBÉ ET RECOMANEM

Organitza:

Amb el suport de:

Mitjans Col·laboradors:

TORNA AL PRINCIPI