El Festival TNT, d’arts vives i nous formats de Terrassa, ha presentat avui la seva 16a edició, que tindrà lloc del 28 de setembre a l’1 d’octubre i que comptarà amb un total de 21 espectacles, on més de la meitat, 12, seran estrenes.
Aquesta edició el festival vol convidar la ciutadania a aixecar la mirada i transformar la seva percepció de la realitat. En paraules de la directora del festival, Marion Betriu, “enguany necessitem proposar noves maneres d’estar i de captar la realitat per separar-nos d’una actualitat desconcertant, desfer-nos de la impotència, del desànim, i apel·lar al desig de transformació.”
La programació del Festival TNT 2023 ens parla d’una necessitat primària d’apel·lar a allò essencial, d’un desig de reaprendre, d’invocar noves maneres d’entendre’ns i de relacionar-nos entre nosaltres. Trobem un seguit de propostes que tracten d’imaginar la realitat i confrontar-la amb el què podria ser i amb una forta presència del cos.
El festival d’arts vives i nous formats és una de les cites indiscutibles de la creació contemporània a nivell estatal, un aparador del més novedós de les arts escèniques en una edició que torna a apostar per la singularitat i el risc.
Les entrades es podran adquirir a partir del 6 de setembre a través de la web www.tnt.cat.
Propostes internacionals
Una de les novetats d’aquesta edició, la quarta amb Marion Betriu al capdavant, és l’oportunitat de veure per primera vegada a l’estat dues peces internacionals.
Al TNT 2023 es presenta Ways to submit d’Ira Brand i All together d’en Michikazu Matsune, dues peces que proposen exercicis originals i desafiants. La primera, analitza les relacions de poder i de submissió entre dues persones, en una proposta arriscada que convida al públic a participar en una lluita cos a cos amb ella.
La segona, de l’artista japonès establert a Viena que dies després visitarà el Centro de Cultura Contemporánea Condeduque de Madrid, reflexiona sobre com ens modelen les persones que hem conegut al llarg de la nostra vida.
Estrenes TNT: coproduccions i artistes residents
Entre les 10 estrenes absolutes que es presenten al festival, trobem les coproduccions i les peces resultants dels artistes residents de la temporada 2022/2023.
Artistes tan singulars com Óscar Bueno (Apoyatura), Leticia Skrycky (Las Lámparas) i Ça Marche (Ruido) presenten espectacles en els quals es proposa al públic treure capes i anar a l’essència.
La construcció i la destrucció de la identitat és un altre dels arguments pel qual transiten algunes peces. La Janet Novás, també des d’un terreny especulatiu, aborda a Proto (SN1806) la necessitat de dissoldre la seva identitat en diversos cossos per renéixer d’una manera més col·lectiva.
Una altra de les reflexions que comparteixen algunes de les artistes d’aquesta edició és la de repensar l’afectivitat de les relacions humanes. Els nous treballs de Las Huecas (Algo de amor) i de la Sònia Gómez (Calidoscòpica) parteixen d’una reflexió entorn de l’amistat en el món actual.
Amb un caràcter més irreverent i reivindicatiu, trobem una sèrie de peces fetes per creadores que, mitjançant la paraula, la música i l’humor busquen, des del feminisme, incitar a una rebel·lió enfront de la mirada que ens construeix i tracta de dictar-nos com hem de ser i què hem de fer. Parlem dels treballs de la Mariona Naudin (Song for the Bitch Witch Women), l’Alba Rihe (Gatzara), el duo Glòria Ribera i Gemma Polo (Llordes), i – tot i no ser una estrena- la peça de la Natalia Fernandes (El carnaval no es alegre).
Estrenes TNT: coproduccions i artistes residents
La programació del TNT 2023 es completa amb propostes singulars d’artistes com Iara Solano (Bautismo) i Aurora Bauzà i Pere Jou (A Beginning #16161D), que presenten peces que proposen sintonitzar amb elements primaris com l’aigua o prioritzar sentits als quals sempre hem atorgat un valor secundari com el tacte o la oïda. Transgressions aparentment menors que busquen conduir-nos a noves maneres d’estar i de contemplar el món.
La Chachi (Inescalables Alpes) i en Joan Català (Idiòfona) tracten d’entendre’s a ells mateixos a través de les tradicions a les quals pertanyen, mesclant l’experiència col·lectiva amb allò més íntim de les seves biografies. |
TNT Kids
El TNT KIDS proposa un any més un programa on els més petits seran els i les protagonistes amb propostes molt especials on la seva participació serà fonamental.
A Pràctiques de vol per a les orelles, en Nilo Gallego ens convida a formar part d’un taller de creació sonora que substitueix la tecnologia dels botons i les rodetes per la tecnologia de l’escolta i la imaginació. El col·lectiu Desplegándose estrena Preludio, una peça per a nadons feta amb diferents objectes i materials i basada en el joc lliure, reservant a les famílies un rol també actiu. I, finalment, els Buque Bólido amb Ese mundo de ahí, una peça divertida i imaginativa dirigida a persones d’entre cinc i cent cinc anys, que anirà acompanyada d’un taller d’escenografia amb materials reciclats que tindrà lloc un dia abans per, entre totes, poder-ne construir els objectes de joc.
Un festival en diàleg amb la ciutat
Com en altres edicions, el TNT segueix treballant per endinsar-se en la ciutat de Terrassa i els seus col·lectius. Per segona vegada el festival treballa amb la Taula de Salut Mental de l’Ajuntament de Terrassa i ho fa de la mà de la coreògrafa i performer Sònia Gómez, que estrenarà la seva peça Calidoscòpica, creada juntament amb l’Encarni Espallargues. L’artista sonor Nilo Gallego oferirà, en el marc del festival, un taller a un grup de nenes i nens amb dificultats auditives organitzat en col·laboració amb l’Associació de Sords de Terrassa (APST). Leticia Skrycky ha obert la seva investigació artística que culminarà amb l’espectacle Las Lamparas per a un grup d’invidents en col·laboració amb la ONCE. A més, dos dels artistes residents, Óscar Bueno i Mariona Naudin, oferiran assajos oberts, en col·laboració amb l’Ateneu Candela i amb l’Auditori de Música. Finalment, Ràdio Terrassa oferirà en directe el podcast-espectacle a la fresca, Llordes, a càrrec de la Glòria Ribera i la Gemma Polo.
El festival vol seguir enfortint la relació amb els joves artistes emergents de la ciutat i aquest any continua la col·laboració amb la Comunitat de Creació Artistica El Corralito, que presenta dues peces de laSADCUM (Navaja) i el trio d’artistes Anna Benet, Valentina Risi i Gil Roca (Substància cremada). En ambdós propostes convergeix una idea de fons relacionada amb canviar el ritme; la primera es pregunta per la relació de les noves generacions amb el sexe relacionant-ho amb la hiper acceleració d’Internet, i la segona proposa disminuir revolucions en un marc més matèric com és el de la ceràmica, l’arquitectura i el so.
|
|
|
|