SIRENES I ROBOTS
Tarta Relena + Joan Llort
Dijous 2 d’octubre, divendres 3 d’octubre i dissabte 4 d’octubre
Teatre Principal - Sala Cúpula
Gratuït
– Dijous 2 d’octubre a les 16:30 h
– Divendres 3 d’octubre a les 18:45 h
📍 Casa de la Música
(veure ubicació en el mapa)
75 min
11 €
ENTRADES DISPONIBLES EL 5 DE SETEMBRE
Una dona jeu immòbil, tancada en una urna de vidre, al mig d’un restaurant. No es tracta de la Bella Dorment, sinó d’una de les moltes artistes de la fam que, entre el segle XIX i el XX van fer del dejuni voluntari un espectacle. Un espectacle evidentment lent i resistent a la immediatesa, en si mateix un test de resistència, reforçat molts cops per un emplaçament tan singular com obscè, com és el cas del restaurant. Mirades de reüll a la dejunadora mentre la forquilla sosté un tall de filet. Ulls badats davant del vidre. Menjar-se algú amb la mirada.
Al voltant d’aquesta imatge ha pres cos l’artefacte escènic de la Marta Azparren, artista resident al TNT d’enguany, que ha decidit comptar amb la companyia a escena del ballarí Eiden Peloche, l’artista sonora Haize Lizarazu i l’artista xef Carles Tarrasó per emprendre un viatge que explora les relacions entre el dejuni i les imatges, entre menjar i mirar.
L’ull i l’estómac, dos òrgans que aparentment no tenen res a veure, però que, com diria Amélie Nothomb, comparteixen la mateixa metafísica. Originària del món del cinema experimental, rere tot el que fa la Marta hi batega una reflexió profunda sobre el cinema i la construcció de la mirada. Des del testimoni d’exdejunadores a la recerca gastronòmica, de la psicoanàlisi a TikTok (la nova urna de vidre), Fasting Girls deambula entre anècdotes del passat i urgències del present, tot preguntant-se què ens porta a decidir deixar de menjar en un món que exigeix una visibilitat absoluta. La mateixa Marta ho deia al seu llibre Cine ciego: cal frenar el flux de les imatges abans que se’ns mengin.
Fasting Girls s’uneix a altres peces que s’entenen a si mateixes com un camp d’investigació, al mateix temps que activen els processos artístics necessaris per anar més enllà del pur concepte. Pensem en POV, de Núria Guiu, o Extraña alegría, de Javier Hernando, tot i que segurament sigui amb peces molt menys verbals, com No ser ni la sombra de lo que se fue, de María Jerez, o Si fuera una película, de Macarena Recuerda, que hi ressoni una preocupació més clara per la sobreexposició i el desig de desaparèixer.
Fitxa Artística
Performers: Marta Azparren, Haize Lizarazu, Eiden Peloche, Carles Tarrasó
Idea original: Marta Azparren i Sandra Cendal
Col·laboren: Tania Arias Winogradow, Claudia Faci, Mayte Gómez Molina, María Limón, Teo Pardo, Montserrat Rodríguez, Francisca Chaparro Aguado, Fundació Via Activa (Grup SOM VIA), programa Ments Despertes (Silvia García Márquez).
Vídeo The Thin People: Taller Estampa
Testimonis: Mariona Muñoz Blade, Eiden Peloche, Mariu del Amo, Sandra Cendal, Tania Arias
Ballarines del Ballet de Catalunya: (noms per confirmar)
Il·luminació: David Picazo
So: Anxe Faraldo
Disseny insecte calibre: Sergio Arribas
Realització insecte calibre: Metalmorfosis
Acompanyament: Manu Badás
Producció i distribució: Micaela Ferrer
Direcció: Marta Azparren
Coproducció: Fundació Joan Brossa, TNT, Beques Barcelona Crea, La Caldera
Amb la col·laboració de: espai nyam nyam, La Membrana, Hospital del Perpetuo Socorro de Albacete, Ballet de Catalunya (Terrassa), Universitat CLM, llibreria Mary Read
Agraïments: Alicia Valdés, Silvia García Márquez, Victoria Pérez Royo, Gustavo Collado, Juanjo Ochoa
Un agraïment molt especial a la Rakel, per compartir amb nosaltres el seu menjar-no-res.
Organitza:
Amb el suport de:
Mitjans Col·laboradors: