Segueix-nos a:

Instagram Twitter Facebook

Informació legal

La 15a edició del Festival TNT presenta 24 espectacles per despertar el pensament crític i promoure la creació contemporània del país


06 setembre 2022, 13:29h

  • La 15a edició del Festival TNT – Terrassa Noves Tendències tindrà lloc del 28 de setembre al 2 d’octubre de 2022 i comptarà amb 24 espectacles, entre els quals 15 estrenes, 9 coproduccions -6 dels artistes residents del festival-, i 4 propostes dedicades a les famílies.
  • La imatge de l’edició ve protagonitzada per la campana del TNT que, amb el seu repicar greu, vol convocar al públic i despertar l’esperit crític del que ens passa ara mateix a través de la paraula, la música, l’humor i la potència política dels artistes
  • Una edició marcada pel diàleg intergeneracional i amb la ciutat i els seus col·lectius on s’hi podran veure peces d’artistes com Cris Celada, Alberto Cortés, Alakran, Societat Doctor Alonso, Monte Isla, Serrucho, María Salgado i Fran Cabeza de Vaca, Cris Blanco, Cuqui Jerez i Júlia Barbany, entre d’altres.
  • Avui també s’ha fet pública la nova línia de residències 2022/2023 que dona espai, temps, suport i mitjans a les companyies per desenvolupar els seus projectes de creació. Els nous artistes residents que estrenaran peça al TNT 2023 són Mariona Naudin, Alba Rihe, Leticia Skrycky, Ça Marche, Oscar Bueno i Janet Novas.El Festival TNT – Terrassa Noves Tendències ha presentat la seva 15a edició, que tindrà lloc del 28 de setembre al 2 d’octubre i que comptarà amb 24 espectacles, més de la meitat, 15, estrenes.El festival d’arts vives i nous formats és una de les cites indiscutibles de la creació contemporània a nivell estatal, un aparador del més novedós de les arts escèniques en una edició que torna a apostar pel risc a través del gran nombre d’estrenes que s’hi presenten. Aquest TNT destaca pel diàleg intergeneracional (artistes joves en convivència amb artistes consagrats), pel diàleg amb la ciutat i els seus col·lectius, i per una forta presència d’artistes d’arreu de l’estat espanyol.Aquesta edició vol convocar la ciutadania a través del so de les campanes, imatge del festival d’enguany, potenciant el fet indiscutible que formem part d’una comunitat, la d’aquí i la d’ara. En paraules de la directora del festival, Marion Betriu, “aquest any escollim la campana com a metàfora per donar marc a un TNT que no cedeix en el seu entossudiment d’activar el pensament crític i promoure alternatives de reflexió que obrin escletxes de possibilitat.”

    El TNT 2022 s’obrirà a més districtes de la ciutat i els espectacles oscil·laran entre els 3€ i els 11€. Les entrades es podran adquirir des d’avui a través de la web www.tnt.cat.

    Després d’un any de procés creació, les sis artistes i companyies que han format part del Programa d’Acompanyament a Artistes Residents 2021-2022 culminaran el seu projecte amb l’estrena de les seves creacions a les quals s’ha acompanyat artística i econòmicament per part del festival. Entre altres, el TNT presenta les noves creacions de la Carlota GrauMonte Isla i Serrucho, que tenen en comú la investigació d’allò formal -la tècnica, la maquinària teatral i els objectes- per proposar-nos experiències que exploren conceptes tan essencials com la por, el temps o la naturalesa. Experimentant amb un dispositiu propi del cinema, Matías Daporta presentarà Washington en un plató de l’ESCAC, entitat amb la qual el Festival TNT inaugura col·laboració.

    La paraula, la música i la potència política són presents en l’edició d’enguany a través d’alguns dels artistes més singulars i imprescindibles del panorama estatal com són María Salgado y Fran MM Cabeza de Vaca, Alberto Cortés i Cuqui Jerez. La paraula és també allò que vertebra la peça de l’Arabesco, l’artista més inclassificable de la programació, i la de Norberto Llopis, que posa en crisis, al seu torn, el llenguatge. Per acabar les nits del divendres i del dissabte, Marc Sempere proposa deixar-nos anar en un ritual col·lectiu que apel·la a allò comú per alliberar-nos de l’insuportable pes del nostre ego.

    L’humor dibuixa una diagonal que creua la programació a través de les propostes de quatre creadores de generacions ben diferents: Júlia Barbany, Cris Celada -Pollo campero. Comidas para llevar-, Cris Blanco i Sofía Asencio -Societat Doctor Alonso-. Totes elles treballen l’humor des de la potència creativa, l’inconformisme i la incomoditat, llençant preguntes que il·luminen: És possible imaginar un futur menys distòpic? Què passaria si l’art s’apoderés de la vida? Quins mecanismes participen en allò suposadament divertit?

    Un TNT 2022 que ens convoca a pensar críticament

    Com en altres edicions, el Festival TNT segueix treballant per endinsar-se en la ciutat de Terrassa i els seus col·lectius. Ho fa amb artistes destacats com Montedutor o la companyia hispano-suïssa L’Alakran.

    Els primers ens ensenyaran a ballar una nova dansa popular que han creat conjuntament amb un grup de joves del col·lectiu LGTBQI+ i la banda de música de Terrassa amb l’objectiu de fer més inclusiva la identitat cultural de la ciutat. D’altra banda, Óskar Gómez de la Mata de l’Alakran i Juan Loriente, dos llegendes vives de la performance, peregrinaran durant una setmana per Terrassa exercint de detectius de la realitat, fent visible allò que hi és però que no es veu. Durant tres dies presentaran Makers Itinerants, una adaptació de la seva última creació en diàleg amb la ciutat i les seves gents.

    Un festival en diàleg amb la ciutat i la seva gent

    El festival vol seguir enfortint la relació amb els joves artistes emergents de la ciutat i aquest any segueix la col·laboració amb la Comunitat de Creació Artistica el Corralito que presenta 3 peces de Marta Ros, Marta Fernández i la companyia Lalínea.

    TNT Kids: els espectadors del futur

    El Festival segueix potenciant la participació del públic familiar i la formació de l’espectador del futur a través de TNT KIDS, que aquest any acull tres experiències participatives que, a través del joc, aborden temàtiques fonamentals com la identitat, la imaginació o la reivindicació de l’espai públic.

    Drag kids és un taller intergeneracional de travestisme a càrrec de Sara Manubens; Llums, so i cos d’Animal Religion està dirigit a famílies amb criatures entre 4 i 9 anys; i finalment, Sara San Gregorio ens proposa un espai de joc lliure pels més petits -de 0 a 5 anys- i una intervenció a l’espai públic de caire polític i lúdic per reivindicar que el carrer és de totes.

    A més, el col·lectiu nyamnyam també farà un passi especial per a famílies de la seva nova creació Inert?una proposta en la qual ens conviden a posar-nos en un mateix pla amb tot allò que ens envolta.

    Anunci dels nous artistes residents: espai, temps, suport i mitjans

    El Festival vol seguir acompanyant creadores i creadors amb la finalitat de donar espai, temps, suport i mitjans per desenvolupar nous projectes de creació. Avui s’han fet públiques les artistes seleccionades per dur a terme aquest procés de creació amb l’acompanyament del TNT i que estrenaran les seves peces en el marc del TNT 2023:

    • Me llamo Ana – Mariona Naudin
    • Gatzara – Alba Rihe
    • Las lámparas – Leticia Skrycky
    • “Behind the scenes (títol provisional)” – Ça Marche
    • Apoyatura – Óscar Bueno
    • Proto (SN 1604) – Janet Novás

    Aquestes artistes presentaran una introducció dels seus projectes a la Jornada PRO del TNT 2022 que tindrà lloc divendres 30 de setembre i que acollirà desenes de programadors i professionals catalans, de la resta de l’estat i internacionals.

Organitza:

Amb el suport de:

Mitjans Col·laboradors:

TORNA AL PRINCIPI